Subscribe Now

C At Home

Building BLOCKS

Classic Carmel design is environmentally reimagined by architect Mary Ann Gabriele Schicketanz along the enchanting Point Lobos coastline.

South of town on a coastal Carmel Highlands hillside, locally based LEED-certified architect Mary Ann Gabriele Schicketanz of Studio Schicketanz (and former partner at award-winning design firm Carver + Schicketanz Architects) has crafted a terroir-driven architectural statement in the form of a 21st-century design house dubbed Lobos Views.

More than half of the 6,414-square-foot property, an exquisite and environmentally conscious four-level family residence, nestles into the 45-degree grade hill. It’s clad in cedarwood and limestone—the material synonymous with neighboring Carmel-by-the-Sea cottages, and as much a signature of the Monterey Peninsula as the area’s cypress trees. Viewed from above, the exposed rooftops sprout native plants, creating a striking aesthetic from every angle. The third-level, open-plan living space is cantilevered to frame a sea view facing north out on the bay and Point Lobos State Natural Reserve. The spectacular vista is best viewed from the master suite, where 9-foot-tall glass doors slide open onto a deck-wrapped swimming pool and entertainment lanai perched on the bay’s edge.

Utilizing a palette of soft gray, subtle beige and browns, Schicketanz beckons the surrounding terrain indoors, complementing the exterior design. In the state-of-the-art kitchen (featuring a Mugnaini wood-fired pizza oven), Boffi cabinetry offsets reclaimed stonework that organically unifies the entire home. A custom Edward Fields living-room carpet highlights pieces sourced by Schicketanz such as an original Milo Baughman rocker (reupholstered in a Larsen fabric) and a circa-1970s Guy Lefevre cocktail table.

Aside from digging a commercial-scale hillside grade and working around a protected cypress, the greatest challenge for Schicketanz was creating a floor plan that captured natural light within this energy-conserving home, as its levels descend to a stand-alone four-car garage and utility space. “The children’s bathroom is built 20 feet into the mountain, yet we managed to incorporate a shaft of daylight there,” she explains. Further proof that spectacular architecture and sustainability can be one and the same.

Photography by ROBERT CANFIELD.

Other Stories You Might Like